Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Ντολμαδάκια Με Λαχανικά

Υλικά  (για περίπου 100 μικρά τεμάχια)

αμπελόφυλλα (όσα τα ντολμαδάκια και λίγα παραπάνω)
300 γρ (περίπου) ρύζι Καρολίνα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
1 πράσο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι δυόσμο
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι 


Πρώτη μας δουλειά (αν είμαστε τυχεροί και έχουμε κήπο με κληματαριά) είναι να κόψουμε τα αμπελόφυλλα..
Κοιτάμε να κόψουμε τα πιο τρυφερά φύλλα για το τύλιγμα (είναι πιο μικρά αλλά πιο νόστιμα και χωρίς ίνες) και μερικά μεγαλύτερα (6-7) για τον πάτο της κατσαρόλας.


Έπειτα ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα. Δηλαδή βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, και όταν βράσει προσθέτουμε λίγα λίγα τα φύλλα μας (5-6 μαζί) μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν από πράσινα, καφέ-κιτρινωπά. Αφαιρούμε και βάζουμε σ'ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.


'Οταν τελειώσουμε με το ζεμάτισμα, μέχρι να κρυώσουν τα αμπελόφυλλα ασχολούμαστε με τα λαχανικά μας.
Τρίβουμε στο multi το κρεμμυδάκι και το καρότο και ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι τα υπόλοιπα, δηλαδή τις πιπεριές. το κολοκυθάκι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι.


Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο full και τοποθετούμε στο μάτι ένα τηγάνι (αντικολλητικό) και περιμένουμε να "κάψει". Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές της σούπας και προσθέτουμε ένα ένα το κρεμμύδι, το πράσο, τις πιπεριές, το κολοκυθάκι, το καρότο, το φρέσκο κρεμμύδι για να τσιγαριστούν μέχρι να μαραθούν (ούτε να "βράσουν" ούτε να καούν) κ ανακατεύουμε για να μην μας αρπάξουν.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να το φέρουμε στα γούστα μας!
Μετά από περίπου 5 λεπτά τα λαχανικά μας θα είναι στο στάδιο που θέλουμε.

[Αν δεν έχουμε αντικολλητικο τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 6-7, αν το ανώτατο της κουζίνας σας είναι το 9,  και στο 2 αν το ανώτατο είναι το 3 κ ανακατεύουμε για να μην αρπάξουν.]


Βάζουμε σ΄ένα μπολ το ρύζι και το μείγμα λαχανικών μας και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας (δυόσμο, μαϊντανό κ άνηθο)και προσθέτουμε και αυτά στο μπολ.
(αν μας αρέσουν τα καυτερά προσθέτουμε λίγο πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα)


Διαλέγουμε τα πιο μεγάλα και σκληρά από τα αμπελόφυλλά μας και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας, και είμαστε έτοιμοι για το "δύσκολο" της υπόθεσης, που είναι το τύλιγμα...
(Μην αγχώνεστε...σε λίγο θα αποδείξετε στον εαυτό σας ότι τελικά δεν ήταν καθόλου δύσκολο...!)



Διαλέγουμε να δουλέψουμε για το τύλιγμα σε μια επιφάνεια που δεν γλιστράει.
Το ξύλο κοπής είναι ιδανικό γ αυτή την δουλειά!
Παίρνουμε το φυλλαράκι μας και το τοποθετούμε με την "καλή" (γυαλιστερή) μεριά προς τα κάτω, εμείς να βλέπουμε την μεριά με τις ίνες και βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού (όχι πολύ γεμάτη)  γέμιση.
(Δεν βάζουμε πολύ γέμιση διότι εκτός του ότι το ρύζι με το βράσιμο φουσκώνει , δε θα μπορούμε να τυλίξουμε τον ντολμά.)



Κάθε ένα που τυλίγουμε το τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας κολλητά στο διπλανό του.
Όταν γεμίσει ο πάτος, βάζουμε από πάνω, στον "δεύτερο" όροφο. (εμένα μου βγήκαν 3 όροφοι σ'αυτήν την κατσαρόλα)


Όταν τελειώσουμε βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι περίπου) και νερό μέχρι να σκεπάσει και το πιάτο.



Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στο 5 (στο μισό δηλαδή) με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας εννοείται.
Μετά από περίπου μισή ώρα είναι έτοιμα (μισή ώρα μετά από τη στιγμή που θα αρχίσει το βράσιμο)
Τα βγάζουμε απ τη φωτιά, αφαιρώ το πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος και τα σερβίρουμε με γιαούρτι και λεμόνι.

Για τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια δεν φτιάχνω σάλτσα ή αβγολέμονο μιας και δε μου πάει καλοκαιριάτικα...(το χειμώνα φτιάχνω αλλά θα την γράψουμε σε άλλο επεισόδιο)
Καλή μας όρεξη λοιπόν!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου