Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γεμιστά με Λαχανικά

Υλικά (για 8-9 γεμιστά)

5 -6 ώριμες Ντομάτες
3 -4  πιπεριές
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 πράσο
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 πατάτες
ένα ματσάκι δυόσμο
1/2 φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου (ή 1/4 κύβο)
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
ρύζι καρολίνα (2κ.γ. για κάθε γεμιστό + 10 παραπάνω αν θέλουμε να περιχύσουμε και στο ταψί)
πάπρικα
πιπέρι καγιέν για όσους αγαπούν τα καυτερά
αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη
2 φρυγανιές
1 κ.σ. μυτζήθρα (προαιρετικά)

*κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
  κ.σ. = κουταλιά σούπας


Πρώτα πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και έπειτα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το "κούφωμα"
Κρατάμε την ντομάτα σταθερά και κόβουμε το πάνω μέρος της χωρίς να αποκοπεί τελείως. (καλά...κ αν αποκοπεί τελείως δεν έγινε και τίποτα...) ώστε να δημιουργηθεί ένα καπάκι και μ ένα μικρο ή μεγάλο κουταλάκι (ό,τι μας βολεύει) αρχίζουμε σιγά σιγά με απαλές κινήσεις να αφαιρούμε την σάρκα της, με προσοχή να μην τη καταστρέψουμε.
Την σάρκα της τομάτας δεν την πετάμε, την κρατάμε σ ένα μπολ και θα την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Με όσες τελειώνουμε τις τοποθετούμε στο ταψί μας.
Έπειτα κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές, μόνο που εδώ η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη.
Κόβουμε το επάνω μέρος σαν σε καπάκι και απλά αφαιρούμε τα σπόρια.




 Τοποθετούμε στο ταψί τα κούφια γεμιστά μας και πασπαλίζουμε το κάθε ένα με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι.


Επόμενη δουλειά μας είναι η γέμιση.
Πρώτα τρίβουμε στο multi η τον τρίφτη το κρεμμύδι, το καρότο και το κολοκυθάκι και ψιλοκόβουμε το πράσο.



Έπειτα πολτοποιούμε την ντομάτα που κρατήσαμε προηγουμένως από το κούφωμα.
Στο σημείο αυτό, ανάβουμε και τον φούρνο μας στο φουλ (ο δικός μου πάει μέχρι 250) για να προθερμανθεί. 

  

Αφού έχουμε όλα τα υλικά μας έτοιμα, βάζουμε ελαιόλαδο σε μια αντικολλητική κατσαρόλα (4-6 κ.σ.) και ανάβουμε το μάτι στο φουλ.
Όταν κάψει το λάδι προσθέτουμε το το πράσο και το κρεμμύδι να τσιγαριστούν.


Στην συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και τον κύβο (ή τον ζωμό) και τον πελτέ


 Σ αυτό το σημείο αλατίζουμε, προσθέτουμε και μια κουταλία της σουπας ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αφήνουμε να ''δέσει'' η σάλτσα για 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και έπειτα κατεβάζουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε την κατσαρόλα μας στην επιφάνεια εργασίας μας.
Εδώ θα προσθέσουμε το κολοκυθάκι, το καρότο την πάπρικα, το πιπέρι καγιεν.


Έπειτα πάμε τρέχοντας στον κήπο ή στη βεράντα μας και κόβουμε ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο. (Μπόλικο...μη το λυπηθείτε)...το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα μας μαζί με το ρύζι.


Και τώρα ήρθε η ώρα να γεμίσουμε...
Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μας.
(Προσωπικά βάζω και λίγη γέμιση από πάνω γιατί μ αρέσει όταν ξεροψήνεται...)


Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και ''χώνουμε'' ανάμεσα στα γεμιστά


Αν έχει περισσέψει γέμιση ή ρίχνουμε ανάμεσα κ από πάνω ή την κρατάμε στην κατάψυξη σ' ένα μπολ για επόμενη φορά. (εγώ κάνω το πρώτο...)
Μετά παίρνουμε τις φρυγανιές και τις τρίβουμε από πάνω με τα χέρια (δηλαδή αν έχει μείνει και κανα μεγάλο κομμάτι δεν πειράζει...όταν ξεροψηθεί θα γίνει τέλειο)
Βάζουμε επίσης μυτζήθρα αν θέλουμε και φυσικά συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο γιατί μαντέψετε ποιο είναι το μυστικό του νόστιμου λαδερού!! Το μπόλικο ελαιόλαδο φυσικά!!! (μυστικό της μαμάς όταν έβλεπε ότι στις αρχές το έβαζα με το σταγονόμετρο)
Συμπληρώνουμε με 1/3 του ποτηριού νερό.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο, τον οποίο χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς.


Όταν περάσει μια ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη μια ώρα!
 καιιιι....έτοιμο!!



Συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή γιαούρτι

Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου